Matt Mullenweg, faderen af WordPress, afslørede til WordCamp EU i Beograd, at man vil kunne forvente en BETA version af WordPress 5.0 i løbet af august måned. Af alle de ting, som skulle komme i WordPress 5.0 er der én ting som jeg er bekymret for… Gutenberg.
Gutenberg – Godt eller skidt?
Jeg skrev en artikel om Gutenberg tilbage i efteråret ’17 (Gutenberg – ny WordPress editor) – og dengang var jeg ganske begejstret for hvad det kunne, og hvad holdet bag arbejdede på. På daværende tidspunkt havde Gutenberg 3½ / 5 stjerner, og så ud til at gå en lysere fremtid i møde. Nu er det faldet til 2½ / 5 og der er flere support tickets end nogensinde før. Jeg oprettede en supportticket på noget så simpelt som, at Gutenberg editoren spyttede et tomt sæt <p>-tags ud, når man skrev noget. Først i dag, d. 25/6/2018 blev den ticket lukket.
Så kan man snakke om, at de måske prioriterer de store og tunge rettelser først. Hvis man vælger at se på det på dén måde – så må det jo betyde, at de er ved at være ved vejs ende med rettelserne. Desværre ikke. Kigger man på Gutenbergs plugin side, så er det kun 3 af 24 tickets der er løst inden for de sidste 2 måneder – og dét er ikke et godt tegn.
Der er en del forventningsfulde WordPress brugere derude, der er klar til at opgive TinyMCE editoren – jeg er én af dem – men det skal ikke være til hvad som helst. Spørger du mig, er Gutenberg ikke svaret. Jeg ser det nærmere som et alt for offensivt forsøg på at lave en drag-n-drop editor, som skal kunne det samme som alle de andre kombineret. Et mislykket forsøg i min optik – hvad synes du?
Et skridt tættere på Calypso
En ting jeg er stor fan af er når noget går hurtigt. WordPress’ kontrolpanel kan til tider trække tænder – og hvis du har et theme installeret, hvor der følger 20 forskellige påkrævede plugins med, så er du helt ude og skide, som man ville sige det på godt gammeldags vestjysk. Jeg har været på utallige WordPress sites, hvor brugeren har så mange plugins installeret, at min Google chrome går helt i stå(!).
Her komme Calypso ind i billedet. Bygget som en JavaScript applikation der er baseret på REST API, så kan det kun gå hurtigt! Jeg har tidligere fiflet med WordPress og AngularJS – hvor jeg brute WordPress’ REST API – og er fascineret af hvor godt og hurtigt det var. Den eneste downside ved Calypso er, at man skal have JetPack installeret.
Jeg hader det plugin. Om det bare er mig der er gammeldags eller hvad, det skal jeg ikke kunne sige. Jeg ider bare ikke spam. Mit WordPress kontrolpanel skal være clean, hurtigt og mega overskueligt – uden alle mulige beskeder fra alle mulige plugins. Hvis du er interesseret i at vide mere om Calypso, så kan du Gutenbergs plugin.
[wp_ad_camp_1]
Fremtidens WordPress sites?
Om fremtidens WordPress sites er doomed til at køre på Gutenberg eller ej, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men som avanceret WordPress udvikler, er der helt sikkert én ting som jeg vil stile efter fremover…. Hastighed.
Når jeg får en opgave fra en kunde, kigger jeg ALTID på, om kunden er interesseret i at få lavet noget fra bunden. Ja, det er oftest dyrere, men tro mig – det er investeringen værd! Gå du bare ud og køb f.eks. Avada – installér det, med alle påkrævede plugins osv. Jeg giver dig én måned, så har du allerede fundet en del irritationspunkter – jeg kender det selv. Har brugt Avada i stor stil til tidligere projekter.
I starten er alt lækkert og godt – men som man begynder at tweake og poste, så går det ned af bakke. Derfor prøver jeg altid at overtale kunden til at få lavet noget custom. Lige inden et kundemøde i sidste uge, sad jeg og kiggede på diverse WordPress nyhedssites. Der stod en masse om den kommende WordPress 5.0 opdatering – men der var særligt én nyhed der fangede mit blik – 7kb website!
SustyWP er et WordPress site, der ikke fylder mere end 7kb når det bliver “leveret” til din browser! Alle smarte og fancy dikkedarer er blevet sorteret fra, og kun det, man skal bruge, er at finde. Skal man kigge på fremtidens WordPress, så tror jeg bestemt at SustyWP er et godt bud på, hvordan fremtidige sites vil blive bygget op.
Skriv et svar