Du kan finde mange steder på nettet, som stiller dig spørgsmålet “Er mit domæne ledigt?” – og så kan du få lov til at tjekke, om det rent faktisk er ledigt. Men det er desværre ikke alle der kommer med alternativer, hvis dit domæne viser sig at være optaget. Det kunne da sagtens være, at (dette er et eksempel): “www.skrivnoget.dk” er optaget, men at “www.skrivnoget.nu” er ledigt – og bum, så har du faktisk et domæne der måske endda er bedre!
Hvad er et domæne?
Et domæne er et ord eller en sammensætning af flere ord, som er nemme at huske. Et domænes primære “opgave” er, at oversætte ord til en IP. F.eks. er WPTricks’ IP 94.231.107.219 – og det er meget nemmere at huske “wptricks.dk” i stedet for den IP.
Der skal dog lige et led imellem IP’en og selve domænet – for det er ikke alt sammen hokus pokus. For at man kan koble et domæne til en IP, skal man over en DNS server (Domain Name System). Det en DNS server gør, er at man “fortæller” den at hvis nogen skriver “www.wptricks.dk”, så skal de peges over på “94.231.107.219” som er sitets IP. Kort og godt.
Et domæne består af 3 dele
Hvis vi tager udgangspunkt i www.wptricks.dk, så består det af 3 dele.
- www
- wptricks
- dk
1. World Wide Web
World Wide Web – eller www, som vi kender det, er et netværk af online indhold, som er formatterei i HTML og kan tilgås via HTTP(S). For en mere teknisk forklaring af WWW, kan jeg anbefale at læse denne beskrivelse.
2. Second-level domain
WPTricks er et såkaldt “Second-level domain” eller også kaldt for “Mid-level domain”. Man opfatter denne del af domænet, som et slags navn eller fornavn til et domæne. Det er typisk her, man vil placere sit brand.
3. Top-level domain
Dette er domænets “efternavn”. Et top-level domain opdeles i 2 – et generisk TLD (Top Level Domain) og et landebestemt TLD. Her er forskellen på disse 2:
- Generisk TLD kan f.eks. være: “.edu”, “.gov”, “.nu” osv.
- Landebestemt TLD kan f.eks. være: “.dk”, “.us”, “.de” (disse er oftest 2 bogstaver)
Er det domæne og en URL det samme?
Nej! Et domæne er en del af en URL (Uniform Resource Locator) – men er ikke hele URL’en. Herunder er et eksempel på forskellen på et domæne og en URL:
- https://wptricks.dk/wordpress-plugins/5-wordpress-plugins-sloever-site
Jeg har markeret domænet med fed – mens hele “strengen” er en URL. Altså, et domæne er kun en del af URL’en.
Hvad koster et domæne?
Når man skal købe domæne, så er der 3 ting man skal overveje:
- Hvad skal mit domæne hedde (Second-level domain) – i mit tilfælde bestemte jeg mig for WPTricks. WP står, i mit tilfælde, for WordPress og “Tricks” skulle antyde at det har noget med fifs at gøre.
- Hvor skal jeg hoste mit domæne? Det er nemlig ikke lige billigt alle steder – og i disse dage hvor man vægter hastighed på et website, så er serveplacering heller ikke noget man skal se stort på. I sidebaren kan du se 3 udbydere som jeg har skrevet en anmeldelse af. Jeg hoster selv mine websites hos UnoEuro – og har ingen planer om at flytte.
- Hvilket top-level domain skal jeg bruge? Da mit website henvender sig til brugeren på dansk, så er “.dk” oplagt. Men jeg har også købt domæner hvor jeg bruger f.eks. “.nu” – på den måde kan man lave en sætning udfra sit second- og top-level domain.
Når man har fundet ud af ovenstående, så vil man ende ud med X antal kroner for et domæne. Jeg ved at nogle top-level domains koster mere end andre. Den bedste måde at finde ud af det på er, at lave en søgning på et domæne (du kan bruge søgefeltet her i toppen) – så vil der komme en masse forslag op til top-level domains samt en pris.
Hvor er det bedste sted at købe domæne?
Der er ikke noget facit på dette spørgsmål. Nogle har præferencer (som mig selv – jeg er stor fan af UnoEuro), men det er ikke ensbetydende med at det er det bedste valg for netop din løsning. Hvis din målgruppe er i USA, så er det ikke UnoEuro du skal kigge på – så er der helt sikkert andre, bedre, alternativer. Herunder er nogle af dem jeg har brugt, med stor tilfredshed:
- GoDaddy (Udenlandsk host)
- SiteGround (Udenlandsk host)
- WP Engine (Udenlandsk – WP optimeret host)
- Bluehost (Udenlandsk host)
- UnoEuro (Dansk host)
- Kinsta.com (Udenlandsk host – WP optimeret host)
Du skal, som sagt, tage højde for hvor din målgruppe er, og derefter tage en besluting ift. hvilken host du skal bruge. Selvfølgelig spiller prisen også en rolle – men kig godt på hvad de tilbyder, og om det opvejer prisen. De fleste hosts tilbyder gratis SSL certifikat – det har jo også en betydning nu om dage.
Hvordan køber jeg et domæne?
Mange tror, det at købe et domæne “bare” er at taste sit domænenavn, skrive kortoplysninger ind, og så er det dét. Det er ikke 100% rigtigt – men tæt på! Mange udbydere spørger også om hvilket slags webhotel du gerne vil købe – og her er der mange der går i stå.
Jeg vil nu vise dig, med billeder som kommer i kronologisk rækkefølge, hvordan du vælger det helt rigtige webhotel til dit behov. Jeg tager selvfølgelig udgangspunkt i UnoEuro – men processen er meget ens uanset hvilken host du vælger.
Vælg domænenavn
Vælg det rigtige produkt
Betaling
Kontrolpanel
Når du har gennemført ovenstående steps, så er du den stolte ejer af et webhotel med et tilhørende domæne.
Kan jeg få et gratis SSL certifikat?
De fleste hostingudbydere tilbyder gratis Let’s Encrypt SSL certifikat. Det er typisk noget du skal sætte under domæne-indstillingerne, men det kan variere alt efter hvilken udbyder du har valgt. Jeg har, igen, taget udgangspunkt i UnoEuro, og har lavet denne guide, som du kan følge:
En ting er at aktivere/købe et certifikat, men du skal også huske at pege alle “http://” URL’er over på “https://” – du kan læse meget mere om det i ovenstående guide, hvor jeg også har vist det i billeder. Hvis du følger guiden, så skulle du gerne have et gratis SSL certifikat inden for et par minutter.
Hvilke domænenavne er ledige?
Ville det ikke være fedt, hvis man bare kunne lave en liste over alle ledige domæner i verden, og så kunne folk selv vælge og vrage? Jeg kunne ikke være mere enig – men desværre skal vi selv bruge vores fantasi. Der finde MANGE millioner (hvis ikke milliarder eller mere?) forskellige kombinationer derude – og det vil være helt vanvittigt at prøve på at samle alle de domæner på én liste.
Hvis du nogensinde finder sådan en liste, så husk mig lige, og ping mig gerne, så jeg kan få en kopi.