Gutenberg – Ny WordPress editor

WordPress pynser på at finde en ny editor, som de vil implementere i core. Valget er faldet på Gutenberg – og man regner med, at denne editor for alvor gør sit indtog i WordPress 5.

Gutenberg – Godt eller skidt?

Hvis man går ind og søger på "WordPress Gutenberg" på Google, så kommer du til Gutenbergs pluginside. Det første der falder dig i øjnene, er den den ringe bedømmelse.

I skrivende stund har Gutenberg fået 3,5 stjerner ud af 5.
Ikke just imponerende, og et helt klart billede af, at denne editor ikke falder i alles smag. Men hvorfor gør den egentlig ikke det?

Jeg har arbejdet med Gutenberg i en måneds tid nu – og er begyndt at bruge editoren her på bloggen – og jeg er bestemt ikke skuffet – tværtimod! Jeg synes at det giver et frisk pust til det ellers kedelige look som WordPress har kørt med siden de lavede topbar om til sidebar (WordPress 2.7 – 11. december 2008).

 

Jeg elsker, den minimalistiske stil der er kommet ind over.
Det er som om, der er kommet meget mere fokus på indholdet, i stedet for alle de "smarte features", som så mange temaer indeholder efterhånden.

Hvornår kommer Gutenberg?

Der florerer rygter om, at Gutenberg kommer i starten af 2018 som en del af WordPress core – men allerede nu kan du hente Gutenberg her, og køre det som et plugin. Bemærk! Det er stadig BETA – så der vil forekomme små fejl (dog har jeg ikke oplevet dem… Endnu).

Hvad betyder det for alle os WordPress elskere?

Jeg er 99.9% sikker på, at når man først har vænnet sig til Gutenberg, så er der ingen der kommer til at savne den gamle TinyMCE editor.

Jeg har allerede fiflet med Gutenberg i en måneds tid – og har også udviklet komponenter til editoren, som laver al den HTML jeg har brug for! Det betyder bare, at man nu kan få endnu mere skræddersyede WordPress løsninger, og at de hele ikke behøver at blive lavet i et theme, som man køber på ThemeForest – eller finder i WordPress' eget theme-repo.

Kan jeg selv udvikle komponenter?

Ja! Det er det gode ved Gutenberg!
Lige nu, er der en debat i gang ifm. hvilket JavaScript library de skal udvikle Gutenberg i, da Facebook, efter sigende, har nogle klausuler ifm. React som man bruger lige nu. Men frygt ej – de er allerede godt i gang med at diskutere om man skal bruge VueJS (som jeg er tilhænger af) eller fortsætte med Preact (som er en slags sublibrary til React).

Der er fordele og ulemper ved begge – og jeg vil ikke gå i dybden med disse, da jeg slet ikke er nok inde i disse til at jeg kan give et fyldestgørende svar, desværre.

Nå – men som sagt, jeg har selv arbejdet med at udvikle Gutenberg komponenter til et projekt, som jeg har gang i – og det virker også med WordPress REST API og AngularJS – det lover rigtig godt!

Se et lille preview af Gutenberg her


Vær med i debatten...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

18 − six =