Google tilføjer “Core Web Vitals” som et ranking signal i midten af juni (hvis ikke det bliver rykket igen). Det betyder, at hvis ikke du har en god performance-score i Google Lighthouse, GTMetrix eller Pingdom Tools, så skal du til at lave lidt hastighedsoptimering, da det kan have en betydning på din ranking i Google. WordPress har allerede læst lidt på lektien – eller Automattic har ihvert fald, da det er dem som udgiver pluginnet Jetpack Boost.
WordPress hastighedsoptimering
WordPress hastighedsoptimering kan være svært for den almene bruger. Man kigger lidt på forskellige tutorials på nettet, og alle beder dig om at tjekke dit site på f.eks. GTMetrix, Pingdom Tools eller Google Lighthouse. Når du så har gjort det, får du en masse resultater. Hvad skal du så med dem? Du har aldrig hørt om:
- Add Expires Header
- Avoid URL Redirects
- Compress components with gzip
Så kan det godt blive lidt svært at hastighedsoptimere en WordPress side. Endnu værre er det, hvis du har hørt at 53% af alle mobilbrugere smutter fra din side, hvis den ikke loader hurtigere end 3 sekunder – og tænker man sig om, så er det rigtig nok. Du sidder med mobilen, klikker ind på en hjemmeside – der sker intet – vupti – man klikkker på tilbage-knappen, og videre til næste resultat.
Jeg vil ikke gå i dybden med hvordan du hastighedsoptimerer din WordPress hjemmeside – der er simpelthen så mange guides til det på nettet, at det bare vil være en fråbe i havet. Du skal dog være mere end velkommen til at sende mig en besked, eller skrive en kommentar i kommentarfeltet herunder, med de spørgsmål du måtte have ift. hastighedsoptimering, så skal jeg gøre mit bedste for at besvare dem.
Hastighedsoptimering for nybegyndere
Heldigvis kan man gøre noget ved tingene, selvom man ikke helt forstår de forskellige “forslag”, som diverse speed-tools måtte komme med. Oftest vil man kigge på de resultater man får – og herefter tweake en smule på indstillingerne. Hvis du er i tvivl om hvilke resultater jeg snakker om, så er det disse (screenshot taget fra Pingdom Tools)
Jeg tog Pingdom Tools, da den gav mig det dårligste resultat af de 3 ovenstående værktøjer. Som du kan se, så loader siden på 0.7 sekunder, hvilket er meget tilfredsstillende. Dog kan jeg stadig arbejde på at optimere siden yderligere – men det er noget jeg gør løbende, da jeg også har et fast arbejde ved siden af.
Ovenstående resultat er dog ikke opnået med Jetpack Boost. Jeg har brugt en kombination af WP Rocket, CDN og optimeret min kode, så jeg kunne fjerne en masse plugins. Men denne artikel handler om det nye WordPress plugin til hastighedsoptimering.
For at kunne bruge Jetpack Boost skal du have en Jetpack konto – du kan oprette en gratis Jetpack konto her. Når du har oprettet en konto, så kan du komme i gang med at hastighedsoptimere dit website. Lige nu er der kun 3 indstillinger:
- Optimize CSS Loading
– Genererer optimeret stylesheet, så dit indhold bliver loadet hurtigere. Dette har nok den største effekt for mobil-brugere, men det fungerer selvfølgelig også på desktop. - Defer Non-Essential JavaScript
– Flytter nogle scripts, så de loader efter at din side er loadet. - Lazy Image Loading
– Loader billeder når brugeren når til dem, i stedet for at loade alle billeder på siden. Dette kan have en kæmpe betydning for hastigheden på dit website.
Det er ikke mange indstillinger, men det er bestemt de 3 mest brugte indstillinger i diverse hastighedsoptimerings-plugins. Andre plugins har dog også caching og billede-smush – men det kan være det kommer i fremtiden. Husk, dette plugin er gratis – der er mange andre plugins, som tager betaling for ovenstående.
Hvad kan du ellers gøre, for at optimere hastigheden på fdit website?
Som nævnt tidligere, så vil jeg ikke gå i dybden med alle punkter, men jeg vil gerne nævne nogle af de ting jeg selv gør brug af, når jeg hastighedsoptimerer et website. Nedenstående liste er ikke nødvendigvis i kronologisk rækkefølge. Skulle du have spørgsmål/kommentarer til listen herunder – eller denne artikel generelt, så skal du være mere end velkommen til at skrive en kommentar under artiklen, så vender jeg tilbage så snart jeg har læst den.
- Oprydning af plugins og themes
– Dette er nok det nemmeste. Alle plugins og themes, som du ikke bruger eller du kan undvære, skal du bare slette. Der er ingen grund til at de er på din side. De udgør en sikkerhedsrisiko og der er heller ingen grund til at WordPress loader dem, hvis ikke de bruges. - Opsætning af cache
– Der findes en del plugins til dette. Jeg bruger selv WP Rocket – men vil du gerne have et gratis alternativ, så kig på enten Cache Enabler (Simpelt) eller W3 Total Cache, hvis du vil have lidt flere indstillinger. - Smushe billeder
– Komprimér dine billeder, så din side loader hurtigere. Dette er oftest den store synder når det kommer til et langsomt website. Jeg bruger selv Smush – og du kan både få det som freemium og premium. - Compile CSS og JavaScript
– Fjern alt whitespace i dine CSS-filer og kombinér dem til én fil – det samme gælder dine JavaScript filer. Så vidt jeg husker, så kan W3 Total Cache allerede dette – ellers kan jeg anbefale WP Rocket (ja, det er et affiliate-link, men det har ingen betydning for min anbefaling). - Optimering af kode
– Denne “opgave” er den sværeste af dem alle, og kræver kendskab til både PHP og WordPress CMS. Hvis du gerne vil have en gennemgang af din kode, så skal du være velkommen til at kontakte mig via kontaktformularen
Skriv et svar