Hvordan laver jeg et child theme?

Retter du i dit WordPress tema?

En undersøgelse viser, at ca. 85% af WordPress’ brugere retter i deres tema. Er du en af dem? Så er det en god idé at lave et child theme. Et child theme er et “undertema” til det WordPress tema som du bruger. Jeg skal nok gå mere i detaljer med det længere nede i artiklen.

Hvad er et child theme?

Et child theme bruger du til at rette i dit layout, uden at ændre i koderne på dit originale tema. Lad os sige, at du bruger temaet Foxy, så kunne det være at du ikke lige synes at den menu i toppen skal være med orange farve. I stedet for at ændre i dine temafiler, så kan du lave et child theme. Dette vi spare dig for en kæmpe hovedpine når Elegant Themes kommer med en opdatering til Foxy temaet.

Hvis nu, at Elegant Themes laver en opdatering til Foxy, så vil du få en notifikation om, at nu kan du opdatere dit tema til den nyeste version. Men hvis du har rettet i koderne i temaet, så vil de rettelser forsvinde, når du opdaterer til den nyeste version. Men har du lavet rettelserne i et child theme, så vil temaet blive opdateret, men dine rettelser forbliver intakte, da de ligger i en child mappe. På denne måde har du ALTID originalen på dit webhotel, men ser rettelserne gennem dit child theme. Så hvis du en dag ikke længere vil have at dit tema ser sådan ud, og gerne vil starte forfra, jamen så er det bare at slette child mappen, så går temaet tilbage til sit standard layout. Smart, ik’?

Hvad skal jeg starte med?

Okay, det aller første du skal starte med er at oprette en ny CSS-fil. Helt blank…
Og når du så har oprettet den, så skal du indsætte følgende kode:

Se lige på linje 7 i ovenstående kode, der står bare “Foxy”. Denne linje er sindsygt vigtig, når du skal lave et child theme. Den forklarer nemlig WordPress, hvor dine originale temafiler er gemt. De ligger i en mappe der hedder “Foxy” (bemærk stort F) i din “wp-content/themes” mappe. Det kan være hvilket som helst tema, du skal bare huske at rette oplysningerne til. Og i linje 7 er det vigtigt at du skelner mellem store og små bogstaver.

I linje 11 kan du se, at der er linket til det originale temas Style.css. Dette er fordi, at WordPress samtidig med at den skal indlæse dine rettelser, også skal indlæse resten af stylesheetet. Din side skal jo gerne fungere, selvom du kun retter i ét element. Og under den stiplede linje, skriver du så dine ændringer.

Nu har jeg lavet den CSS – hvordan bruger jeg så mit child theme?

Så langt så godt, nu ska vi videre i processen.
Du skal først og fremmest være logget på din FTP (det kan være FileZilla), og navigere dig frem til mappen “themes” – den ligger på følgende sti:

/wp-content/themes

Når du har fundet den mappe, kan du se alle dine installerede temaer. Du skal faktisk bare oprette en ny mappe under “themes” mappen, og den skal du, i dette tilfælde, kalde “Foxy-child”. Bemærk igen, stort “F” da det også er sådan den originale mappe er skrevet. Nu skal du så åbne din nye mappe, altså “wp-content/themes/Foxy-childog i den mappe skal du så uploade den CSS-fil som du lige har lavet. Derefter skal vi så have aktiveret dit child theme, og det kommer her i næste skridt.

Hvordan aktiverer jeg mit child theme?

Når du er logget ind i din Administrator menu, skal du klikke på “Udseende/Appearence -> Temaer/Themes” jeg har skrevet det på både dansk og engelsk, da nogle hjemmesider har en engelsk backend. Der finder du så det tema der hedder “Foxy Child Theme” (det har en transparent baggrund) – og det skal du så aktivere.

Så er dit child theme aktiveret!

Hvad kan jeg så bruge det til??

Hver gang du retter i dine tema filer, så lad være med at uploade dem til den originale temamappe, i stedet skal du uploade dem til din “Foxy-child” mappe. Dine ændringer vil blive vist på din hjemmeside, selvom du ikke uploader til hovedmappen. På denne måde beholder du dine ændringer ved en evt. opdatering af temaet + at du altid kan gå tilbage til standardlayoutet ved bare at slette “Foxy-child” mappen…

 

Kommentarer
  1. Morten Ruus
  2. Aris
  3. Pia Hartman
    • Aris
  4. Berit
    • Aris

Vær med i debatten...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eight + four =